Design a site like this with WordPress.com
Get started

Poveste despre Moșul, culeasă de pe Blogul Anei

Am distribuit ieri un articol scris mai demult, despre faptul că să lăsăm copilul să creadă în Moș Crăciun nu înseamnă că îl învățăm să mintă. Mai mulți cititori mi-au trimis link-ul de la acest articol, în care o mamă vorbește despre cum le-a spus ea copiilor acest adevăr. Mi-a plăcut atât de mult, încât am căutat […]

Cum le spunem copiilor adevărul despre Moș Crăciun fără să distrugem bucuria lor — Blogul Anei

„În familia noastră, avem un mod special să facem trecerea copiilor de la a primi daruri de la Moș Crăciun la a deveni un Moș Crăciun. În acest fel, adevărul despre Moș nu este o minciună care este descoperită, ci o serie de fapte bune, în spirit de Crăciun.

Când au 6 -7 ani sau ori de câte ori vedeți acea bănuială în zorii zilei, că Moșul nu poate fi o ființă din carne și oase, asta înseamnă că cel mic este pregătit.

Îl scot „la o cafea” în oraș, oriunde. Primim o masă, ne comandăm băuturile și se face următoarea declarație: „Chiar ai crescut mult în acest an. Nu numai că ești mai înalt, dar pot vedea că și inima ta a crescut. [Și subliniez 2-3 exemple de comportament empatic, când a luat în considerare sentimentele oamenilor, ce fapte bune a făcut în ultimul an] De fapt, inima ta a crescut atât de mult, încât cred că ești gata să devii un Moș Crăciun. Probabil că ai observat cum majoritatea moșilor pe care îi vezi sunt oameni îmbrăcați ca el. Este posibil ca unii dintre prietenii tăi să-ți fi spus chiar că nu există Moș Crăciun. Mulți copii cred asta, dar numai pentru că ei nu sunt încă pregătiți să fie un Moș. Dar TU Ești. Spune-mi cele mai bune lucruri despre Moș Crăciun. Ce primește Moș Crăciun pentru toată străduința lui? [conduci copilul la răspunsuri de la „fursecuri”, până la sentimentul bun că a făcut ceva pentru altcineva] Ei bine, acum Ești gata să-ți faci prima treabă ca Moș!” [Asigurați-vă că mențineți tonul conspirativ adecvat]

Rugăm apoi copilul să aleagă pe cineva pe care îl cunoaște – un vecin, de obicei. Misiunea lui este să descopere în secret, în mod sincer, ceva de care are nevoie persoana, apoi să achiziționeze acel lucru, să îl împacheteze, să îl livreze – și să nu-i dezvăluie niciodată vecinului respectiv de unde a venit cadoul. Să fii Moș nu e ca să obții vreun beneficiu, știți. Este dăruirea dezinteresată.

Copilul meu cel mare a ales-o pe „doamna vrăjitoare” de la colț. Era într-adevăr oribilă – avea un gard în jurul casei și nu-i lăsa niciodată pe copii să intre și să ia vreo minge rătăcită sau un Frisbee. Striga la ei, să se joace mai liniștit, etc – moartea pasiunii. El a observat, când se ducea la școală, că ea ieșea în fiecare dimineață după ziar, în picioarele goale. Așa că s-a gândit că are nevoie de papuci de casă. Apoi a trebuit să facă pe spionul și să afle ce mărime poartă. S-a ascuns în tufișuri într-o sâmbătă și a decis că i s-ar potrivi un M. Ne-am dus la magazin și am cumpărat o pereche de papuci de casă pufoși. I-a împachetat și a scris așa: „Crăciun fericit!.. Moșul.”

După cină, într-o seară, a pornit spre casa ei și a strecurat pachetul sub poartă. A doua zi dimineață, am urmărit-o cum a ieșit după ziar, a luat cadoul și s-a dus înăuntru. Fiul meu era foarte încântat și abia așteptam să văd ce se va întâmpla în continuare. A doua zi dimineață, în timp ce noi plecam la școală, ea era acolo, după ziar, cu papucii cei noi în picioare. Copilul meu era în extaz. A trebuit să-i reamintesc că nimeni NICIODATĂ nu va putea ști că el a fost autorul sau nu va putea fi un Moș Crăciun.

De-a lungul anilor, a ales un număr bun de persoane cărora să le facă mereu un cadou doar pentru ele. Într-un an, și-a aranjat bicicleta, i-a înlocuit jițul și a dat-o uneia dintre fiicele prietenului nostru. Acești oameni au fost și sunt foarte săraci. L-am întrebat pe tată înainte, dacă este în regulă. Bucuria de pe chipul ei, când a văzut bicicleta pe terasă, cu o fundă mare pe ea, a fost aproape la fel de mare ca bucuria de pe chipul fiului meu.

Când a venit timpul ca Fiul nr.2 să intre pe baricade, cel mare a venit și m-a ajutat cu discursul de introducere. Acum, amândoi fac niște cadouri extraordinare și niciodată nu au simțit că au fost mințiți – pentru că au aflat Secretul de a fi un Moș Crăciun.

 credit Leslie Rus”

Advertisement

23 responses to “Poveste despre Moșul, culeasă de pe Blogul Anei”

 1. cat de frumos a ambalat aceasta traditie:)

  Liked by 2 people

  1. 🙂 așa mi-a părut și mie, Gia, și de aceea m-am hotărât s-o dau mai departe!

   Liked by 1 person

 2. Frumos mod de a nu-i spulbera copilului toată magia.

  Liked by 1 person

  1. Da, Potecuță, tare frumos și eu mi-am zis! ❤

   Like

 3. Ce idee interesantă… Foarte frumos! Pe aceeași treaptă cu Pay it forward.

  Liked by 2 people

  1. Exact, Jo! Bine ai observat… Pay it Forward. Ce mult mi-a plăcut filmul! ❤

   Liked by 1 person

   1. ❤️ Si mie! Mult de tot încă… in ciuda finalului trist.

    Liked by 1 person

    1. N-ai să crezi, dar tocmai l-am revăzut, fiindcă mi-am dorit să-l vizionez cu mintea de acum. Prin 2010 cred că-l văzusem prima oară. Și tot am plâns, la final. E unul dintre filmele pe care le trăiești în timp ce le vezi. 😘

     Like

     1. Awww… draga de tine. ❤️ Este, intr-adevăr, un film impresionant. Mi-ar plăcea să-l vadă cât mai multă lume și să tragă învățăminte.

      Liked by 1 person

      1. Bine ar fi, ai dreptate, Jo! Chiar mă gândeam să aplic învățămintele în propria-mi viață și sper ca soarta să-mi ofere șansa. 🙂 De obicei, când îți dorești ceva mult de tot, apare și ocazia favorabilă… 😘❤️

       Like

       1. Absolut! Important este să-ți dorești. Ai un suflet bun, sper sa se intoarca inzecit gestul tău frumos. ❤️

        Liked by 1 person

        1. Ooooo, îți mulțumesc, Jo! Ești o scumpă! Sunt un om, cu bune și cu rele, iar sufletul, da, îmi e mai mult bun decât rău, sau așa-mi place să cred, deși (încă) sunt, în unele, cam egoistă, recunosc… Te îmbrățișez! ❤️❤️

         Like

 4. Ca sa vezi cât de magic este sa, ascultam, Cuvântul AAAE, sa asimilam, sa întelegem, legendele, basmele, povestile nemuritoare ancestrale, sa luptam cu sistemele carteziene mondiale, înselatoare, asupritoare, distrugatoare, demolatoare si ucigatoare de frumusetea magica a credintelor si culturilor stramosesti, al viselor inocentei copilaresti, prin care lumea a evoluat dealungul a sute de generatii, pâna la nastera Fiului omului si a lui Dumnezeu, Isus Hristos, pe care au plagiat-o, falsificat-o si modificat-o puterile imperialiste în scopuri tainice si EGO-iste amestecând-o cu I(u)DEO(lojiile) filozofice, religioase si politice seculare prin stravechiul slogan utilizat de “ei” dealungul istoriei pâna în zilele noastre… “Divide et impera”
  O zi minunata, binecuvântata, cu pace, bucurie, Lumina si multa Iubire AAAE, neconditionata,draga Cristina !

  Liked by 1 person

  1. Adevărat, Iosif! Magic 🙂
   O zi minunată și ție!

   Like

 5. Un mod prin care un adult inteligent duce mai departe magia bucuriilor.
  Articol, distribuit azi pe pagina Allexyanna, pentru “Joia altor puncte de vedere”. Merci! 🙂

  Liked by 1 person

  1. Cu mult drag, Allexyanna! Mă bucur că-l dai mai departe… 🙂

   Liked by 1 person

 6. Superba poveste! Magia păstrată cu sfințenie pentru pitici m-a emoționat rău. Mulțumesc că mi-ai spus-o și mie. 😘❤️

  Liked by 1 person

  1. Superbă mi-a părut și mie, Ina! Tare mult mă bucur că și ție…
   Cu mult drag!
   Te îmbrățișez! 😘❤️

   Liked by 1 person

 7. Ce frumos ..! Mi-am si trecut in revistă vecinii de bloc… 😀❤❤❤❤

  Liked by 1 person

  1. 😀 Și eu, Issa! ❤❤❤❤

   Liked by 1 person

 8. Ce frumos! ❤❤❤Transmit si eu mai departe!😘

  Liked by 1 person

  1. Foarte bine, Elena! ❤❤❤
   Este atât de frumos țesut acest îndemn, încât merită citit de cât mai multă lume! 😘

   Liked by 1 person

 9. […] in povestea care urmeaza. Nu este o scriere originala, am dat peste ea citind blogul Cristinei. Imi place atat de mult ce am citit incat trebuie musai sa dau mai departe, trebuie sa circule. […]

  Liked by 1 person

%d bloggers like this: